marți, 24 iulie 2012

Logica unei decizii lipsite de logică

În sfârşit, PDL a dezvăluit secretul lui Polichinelle: boicotează referendumul.

Nu ştiu, n-am înţeles, şi, probabil nu voi înţelege niciodată de ce alţii au crezut altfel. Poate că pentru că strategia boicotului este una sinucigaşă. Şi iată de ce: astăzi, Curtea Constituţională a respins ca neîntemeiată sesizarea Partidului Democrat Liberal privind dispoziţiile din hotărârea Parlamentului care prevede că Legislativul va lua act de hotărârea CCR în situaţia în care va stabili că nu au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate din legea privind referendumul şi va decide asupra procedurii de urmat.

În alte cuvinte, în situaţia nevalidării referendumului, din lipsă de cvorum, Traian Băsescu NU se întoarce, în mod automat, la Cotroceni, ci NUMAI în condiţiile în care Legislativul, adică Parlamentul decide că aceasta este „procedura de urmat”. Parlament care, dacă nu uităm „de la mână pân’ la gură”, tocmai l-a suspendat pe numitul Traian Băsescu.

Oare mai-marii PDL cunosc acest insignifiant amănunt?

Sunt convins că, în cazul unora, răspunsul e „NU”. E plin Parlamentul de idioţi care votează după cum ridică şeful de grup deştu’ ... dar mai sunt şi alţii. Cei care ştiu. Sau, poate că ăia au migrat, deja, la alte partide, sau poate au fost aduşi la tăcere de ăilalţi, de idioţi ... nu, chiar n-aş crede asta. Oricât de antipatici mi-ar fi pedeliştii – şi îmi sunt teribil de antipatici – nu pot să cred că, în rândurile lor nu mai există niciun creier lucid.

Bun, şi-atunci, de ce se aruncă toţi cu capu’nainte ca oile? O fi şi-aici vreo strategie, ceva?

Dar, ce strategie? Fiindcă e clar, în cazul lipsei cvorumului, Băsescu ajunge din nou la mâna Parlamentului. Se va „defecta” acesta încă o dată, cum s-a defectat la moţiunea de cenzură împotriva guvernului MRU?

Bine, ar fi, în mod clar, cea mai mare tâmpenie petrecută sub cupola Parlamentului ... dar chiar imposibil n-ar fi. E clar, de asemenea, că o asemenea poveste ne-ar arunca definitiv, nu din Europa, ci din istorie, de-a dreptul, ar râde şi canibalii de noi, că nici la ei nu s-a petrecut aşa ceva, acolo, când e unu’ suspendat, îl halesc cu totul. Bun, nu vreau să mă gândesc la impactul economic, la cursul leului ... care leu? Da, sincer, parcă m-ar împinge un michiduţă să-mi doresc şi aşa ceva ... doar pentru a vedea mufa’ lui Şova.

Vor mai fi, fără îndoială, presiuni ale coanei (*)UE ... şi mai ce? O să bage ăia trupele peste noi? Nu se duc în Siria, unde, se pare, situaţia e chiar pe nasoale, ce să caute la noi? Şi-atunci?

Şi-atunci, nimic.

Şi, totuşi, de ce a luat PDL această decizie sinucigaşă?

În primul rând, pentru că i-a devenit foarte clar, extrem de clar, în afara oricărui dubiu, că, la referendumul din 29 iulie numărul celor care vor vota cu „NU” nu va fi mai mare decât al celor care vor vota cu „DA”, în alte cuvinte că Băsescu va pierde.

În al doilea rând, pentru că strategia boicotului oferă, totuşi, ceva. Nu, nu şansa întoarcerii rezultatului, aceasta nu mai există de mult, dar, totuşi, un mic respiro, câteva săptămâni, o lună, ceva.

De ce are nevoie PDL de acest respiro?

PDL nu are nevoie de acest respiro, PDL nici nu mai prea există, e doar o ceată de oameni dezorientaţi şi hăituiţi, mulţi dintre ei cu grave probleme penale. PDL nu mai intră în niciun calcul politic de viitor, cei care se mai simt în stare se orientează spre alte „construcţii politice”, gen „Noua Republică”, ICCD, şi-aşa mai departe. Nu PDL, nimeni nu mai mizează pe el. În politică, PDL e, deja, un „cal mort”.

Şi-atunci?

Atunci, miza e pe oameni. Pe pedelişti. Care, prin acest subterfugiu, pot primi -speră ei - o mică „gură de oxigen”. Un interval de timp, suficient, speră ei, pentru a-şi curăţa urmele. Pentru a-şi transfera fondurile, şi pentru a şi le securiza, pentru a-şi măslui bilanţurile contabile. Şi, de ce nu, pentru a o şterge cât se poate de româneşte.

Aceasta este logica deciziei PDL.

Apropo, mai ştie cineva ceva de doamna Udrea? Într-o vreme gestiona miliarde, nu-i aşa?

UPDATE: Sunt, se pare şi alţii care gândesc cam la fel: 
Traian Basescu poate cadea in propria groapa sapata de el, dupa ce impreuna cu PDL a decis marti boicotarea referendumului pentru demiterea presedintelui din 29 iulie 2012. Daca referendum-ul nu e valid ("cvorum" de jumatate plus unu din numarul de persoane de pe listele electorale), nu poate produce efecte juridice, si nu schimba nimic situatia actuala, adica se mentine suspendarea lui Traian Basescu! Asta pana se va hotari cu DA sau NU asupra demiterii, demitere care nu poate opera in lipsa unui referendum valid! Din cauza costurilor, un al doilea referendum s-ar organiza probabil odata cu alegerile parlamentare...
Şi ăia sunt jurişti, nu „chibiţi” ca mine. Parc-ar fi ... pe bune. Nu?

Un comentariu:

  1. Eu credeam că Băsescu o să continue să spună să vină oamenii la vot şi doar PDL şi coloneii din presă să îndemne la boicot. Băsiştii ar fi înţeles cu siguranţă care e mesajul real. Mare prostie din partea lui să ceară boicotarea referendumului. Cred că a cedat nervos, nu găsesc altă explicaţie. Interpretări precum cele pe care le citaţi ar fi fost de neconceput ieri dar sunt rezonabile azi. Eurocraţii ăia ar trebui să fie oripilaţi de manevra asta a lui Băsescu, fiindcă anulează de facto secretul votului. Dar n-aş pune pariu că vor fi. În schimb sunt destul de mulţi români indignaţi din cauza acestei măgării.

    RăspundețiȘtergere